Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще имат тежест при приема

...
Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще имат тежест при приема
Коментари Харесай

Оценките от матурите важат за приемен изпит в 48 ВУЗ-а

Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши учебни заведения за академичната 2023/2024 гoдина, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

В множеството от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това демонстрира информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 висши учебни заведения в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във образуване на бала. Това са Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ), Театралният лицей „ Любен Гройс “ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, само че при други държавният зрелостен изпит по професионална подготовка, положен в музикално учебно заведение, ще се признава и за приемен.

В четири висши учебни заведения няма да се организират кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става единствено с оценки от матура и дипломата за приблизително обучение. Това са Националната спортна академия „ Васил Левски “, Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси в столицата.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски стратегии. В някои от висшите учебни заведения в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от предходната образователна година, с изключение на резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР